Får domare på jaktprov vara hur okunniga som helst?

Under ett par år har jag hjälpt några entusuastiska retrieverägare med deras jaktprovsträning. Det är inte min egen uppfödning men vi har väldigt trevligt på våra möten och förarna är mycket ambitiösa vilket är inspirerande.

Det är duktiga hundar med många bra egenskaper men de har, som de flesta andra, en och annan skönhetsfläck. Utan tvekan är de dock mer än väl värda sina 1:or i ÖKL.

Nu till det som upprör mig å det grövsta.
Den lilla gula tiken gör ett mycket bra arbete helt igenom provet. "Spikar" samtliga markeringar - går stabb som en liten iller rakt ut till båda dirigeringarna - gör ett formidabelt medvindssök, det vi kallar FRITT sök!  Samtligt vilt apporterades spontant och med perfekta inlevereringar.

För Er som inte vet vad ett medvindssök är - Hunden följer vinden rakt ut (max 100 - 120m) för att "hämta" vind och arbetar sig sedan "hemåt" mot vinden för att söka av anvisad terräng. En hund som har denna egenskap är guld värd och det är relativt ovanligt. Hunden blir otroligt effektiv och nedskjutet vilt inlevereras på snabbast möjliga sätt. 

Alla kan ha olika åsikter men........domaren i det här fallet är till 90% negativ i sin kritik och tiken tilldelades ett 3e pris i ÖKL.

Domarens öppna kritik: FRITT SÖK: "Hunden borde ha plockat viltet  i ordning - inifrån och ut"!!!!!!
                                              DIRIGERING: Mattes egna ord om vad domaren sa: "Dirigeringarna kändes som om hon löste dem
                                              själv för när matte säger UT så springer hon som på räls rakt ut i 180 km/tim"!!!!!!

Att en person, med så stora brister i kunskapen om labradorens egenskaper och den intränade linjetagningen, får sätta sig till doms över andra är mycket tråkigt. En domare borde ha gedigna jaktliga kunskaper och hade vederbörande haft det hade detta inte hänt!

I och med detta säger jag inte att tiken skulle ha tilldelats ett 1:a pris - det måste jag se själv för att kunna bedömma. Vad jag hänger upp mig på är den totalt felaktiga och okunniga kritiken.


Kurs från 1997. Andra hundar men till stora delar samma personer.